Yoga, een beetje vaag, of toch niet?

Yoga betekent eenheid; eenheid met jezelf en je omgeving. Dat klinkt mooi allemaal maar toch een beetje vaag nog. Oefeningen doen, nog even in de kleermakerszit, ogen dicht en daarbij nog een beetje humm, hummen en dan maar zien of je met kleedje en al weg zweeft naar het Walhalla.

 

Natuurlijk houdt yoga veel meer in dan het beeld dat nu geschetst wordt.

 

Als je een nieuwe auto of videorecorder koopt, krijg je er gegarandeerd een instructieboek bij. Deze gebruikershandleiding staat vol met gegevens over hoe je met de goederen om moet gaan. Waar is de handleiding voor jouw onderhoud en gebruik??

 

De mens is zeker één van de meest gecompliceerde machines ooit gecreëerd en toch is er geen handleiding voorradig. Natuurlijk zijn er psychologen, vaders, moeders, zussen, vrienden, goeroes, religies, …tig cursussen, maar uiteindelijk is er maar één regisseur van jouw leven en dat ben jezelf! Hoe goed bedoeld en waardevol deze adviezen ook zijn, je moet uiteindelijk zelf je eigen verantwoordelijkheden zien en deze ook nemen om uit het leven te halen wat erin zit.

 

De wereld zoals we deze tien jaar geleden kenden is totaal veranderd; geografisch, sociaal, economisch en moreel. De snelheid waarmee veranderingen vandaag de dag plaatsvinden vertoont een stijgende lijn en levert daardoor een behoorlijke aanslag op je zenuwen.

De eisen die je aan jezelf en anderen, en anderen weer aan jou stellen worden steeds hoger en het valt vaak niet mee werkelijk jezelf te zijn.

 

Duizenden jaren geleden leefde de beschaving in een staat van yoga, in harmonie met de wereld. De leefwijze die men toen hanteerde was eenvoudig en op innerlijke kracht en gevoel gericht. De kennis en technieken van de yoga werden overal toegepast. Veel van deze kennis werd doorgegeven en tot op de dag van vandaag is deze wetenschap van grote waarde en toegankelijk voor iedereen.

 

Allemaal willen we graag balans in ons leven en gelukkig zijn; niet meer afhankelijk van omstandigheden en emoties, meer ontspannen en niet zo veel drukte aan en in je hoofd. Yoga biedt de mogelijkheid om die energie vrij te maken die we nodig hebben om tegemoet te komen aan stress en andere belemmerende factoren.

Yoga is een ondersteunende leefwijze en een middel om te komen tot een groter gevoel van welzijn. Yoga houdt het lichaam in vorm en traint de geest om sterk en flexibel te zijn in het tegemoet treden van stress en verandering. De invloed van de wetenschap, want dat is het, en de technieken van yoga zijn zeer krachtig en hebben binnen een zeer korte tijd effect, op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel gebied.

 

Gewerkt wordt met asana’s (lichaamshoudingen), pranayama’s (ademhalingsoefeningen), mantra’s (klankcombinaties), mudra’s (handhoudingen) en meditaties.

 

Ook mag er gelachen worden; lachen ontspant.

 

Marijke