Yoga in het klooster weekend

Begin juli 2010 heb ik een hele bijzondere ervaring gehad die ik graag met je wil delen. Een vriendin raadde mij twee jaar geleden aan eens een paar dagen door te brengen in een klooster. “Klooster? Ik? Poeh, raar, dan mag ik zeker niet praten……… nee, niets voor mij” was mijn eerste reactie. Na twee jaar heb ik tóch haar raad opgevolgd en ben ik naar het klooster gegaan. Het was echt héél bijzonder. Het fijne was dat niets moest maar alles mocht. Ik combineerde het kloosterritme (dit zijn de bezoeken aan de kapel, die ik als meditatie aanwendde) met mijn dagelijkse yoga routine (een ochtendsessie, een ademhalingssessie tussendoor en een avondsessie), aangevuld met een heerlijke meditatieve duinwandeling. Als “herboren” kwam ik na twee nachten weer thuis. Het was zeer verhelderend en zeer inspirerend. Sindsdien ga ik regelmatig met een groep terug voor het Oeachsi yoga in het klooster weekend, in Egmond aan Zee.

 

In de zomer van 2013 ben ik met diezelfde vriendin een aantal dagen in de abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, het trappisten klooster, in Berkel-Enschot geweest. Ook dit was weer een enorme ervaring, zowel binnen de abdij muren waar tot 13.00 uur in stilte doorgebracht wordt (met uitzondering van de yoga sessie en de workshop), als net daar buiten. Het is een zeer welvarende abdij met 180 hectaren grond waar je ’s-morgens vroeg en ’s-avonds herten ziet. Geweldig. Een rondleiding door de bierbrouwerij is zeer de moeite waard en is optioneel.

Voordat je ’s-avonds naar je kamer gaat staat er onderaan de trap een heerlijk trappiste biertje.

 

Of je nu jong, oud, lenig bent of beperkingen hebt, wel of geen yoga ervaring, katholiek, protestant, joods, moslim, boeddhist of atheïst bent……..het is een weekend voor iedereen. Ik kan het je aanbieden voor een zeer gereduceerd tarief, zie de laatste pagina.

 

De aankomst is op vrijdag voor 17.00 uur en het vertrek is op zondag na 14.00 uur. Deelname aan de diverse onderdelen van het weekend is geheel vrijblijvend.

 

Is je interesse gewekt? Doe je jezelf een weekend cadeau? Onderstaand meer informatie.

 

Wat doet yoga met je?

 

 - Yoga verhoogt de concentratie en geeft souplesse aan het lichaam

 - Yoga leert je omgaan met stress/spanning/angst; angst blokkeert het hele systeem

 - Yoga leert je vertrouwd te worden met je eigen lichaam en zo naar signalen ervan

   te leren luisteren

 - Yoga leert je onbelemmerd en vrij te ademen m.b.v. gerichte

   ademhalingstechnieken

 - Yoga geeft je bewustwording van de in jezelf aanwezige energie en leert je die vrij

   te maken en beter te gebruiken

 - Yoga werkt aan een goede houding en corrigeert deze waar nodig;

   lichaamshouding en levenshouding gaan hand in hand

 

Therapeutisch effect:

 

bekend is dat Yoga effect heeft op wat men psychosomatische ziekten noemt, psyche (geest) en soma (stof), doordat zij de mens juist als eenheid van deze aspecten behandelt.

 

Wat is yoga?

 

Behalve een prima vorm van lichaamsbeweging is yoga ook goed voor de hersenen. Onderzoek laat zien dat het een stof in de hersenen laat vrijkomen die GABA heet. Depressieve mensen hebben een laag GABA-gehalte, maar een uurtje yoga liet een verhoging van 27% zien. Er is ook Amerikaans onderzoek dat erop wijst dat vrouwen die aan yoga doen minder kans hebben op een eetstoornis en een beter zelfbeeld hebben.

 

Yoga betekent eenwording/vereniging. Door het oefenen van bepaalde lichaamshoudingen (asana’s) in combinatie met de juiste ademhaling, is het mogelijk tot eenwording van lichaam en geest te komen: één worden met je denken, je gevoel. Verschillende factoren kunnen deze eenwording in de weg staan, zoals: een verkeerde ademhaling, spanningen, stress, stijfheid, verkeerde eetgewoonten, minder goed functioneren van de bloedsomloop en dergelijke. Yoga kan een manier zijn meer zicht in jezelf te krijgen en bewuster te leven. Je leert om te gaan met emoties en spanningen. Je leert je lichaam en geest te ontspannen. De ademhalingsoefeningen stellen je in staat om fysiek en mentaal sterker te worden. Yoga is geschikt voor iedereen, jong en oud, beginners en gevorderden, met of zonder lichamelijke beperkingen. Ieder bepaalt zijn/haar eigen tempo.

 

Data: neem hiervoor contact op via het contactformulier.

 

Het verblijf is op een 1 of 2 persoonskamer op basis van vol pension (2 x overnachting, 2 x ontbijt, 2 x warme maaltijd, 2 x avond maaltijd, koffie en thee.

 

Tot in het klooster!