Over Marijke

Mijn vader overleed op veel te jonge leeftijd (61 jaar) in januari 1991. Mijn dochter Isabelle was toen 4 maanden oud. In de maanden na de dood van mijn vader adviseerde iemand mijn moeder om zich op te geven voor yoga lessen. Dat deed ze.

 

In die tijd gaf ik vier avonden per week aerobic en step lessen in mijn aerobic studio MACSY.

 

Ik werd geprikkeld door de yoga. Zonder enige ervaring schreef ik me in voor de yoga docenten opleiding bij Vikas in Den Haag, onder leiding van Sylvia Ekkers. Sylvia is opgeleid door Corrie Koot, die in directe Sivananda lijn opgeleid is.

 

Ik ben er trots op mijn diploma’s bij Vikas behaald te hebben, zodat yogastudio MACSY  in directe lijn staat met swami (= goeroe) Sivananda Saraswati (1887-1963).

 

Met mijn zoon Julien in de buik ben ik direct na mijn basisopleiding yoga begonnen aan de zwangerschap yoga opleiding. Julien is in januari 1994 geboren, waardoor ik pas in mei mijn eind examen verlaat kon behalen.

 

Sinds september 1994 geef ik Hatha yoga lessen in Zoetermeer, zowel voor volwassenen (ook zwangeren), als voor jongeren en kinderen. De lessen vinden in groepen plaats en ook individueel.

 

Mijn lijfspreuk is: mens sana in corpore sano, een gezonde geest in een gezond lichaam.

 

MACSY staat voor:

Marijke

Ademhalingstechnieken

Concentratie en ontspanning (Nidra)

Sport- en klankschalen massage en

Yoga voor volwassenen,  jongeren en kinderen

 

Isabelle is nu volwassen en heeft na twee jaar stage sinds  het voorjaar van 2013 haar eigen yoga studio, onder de naam Atmajyoti yoga. Ik ben heel trots op haar.

 

Naast de lessen in de studio ga ik ook sinds 2010 regelmatig met groepen het klooster in, geven we regelmatig klankschalen concerten, workshops meditatief schilderen, yoga Nidra en dergelijke. Ook begeleid ik zwangeren tijdens de bevalling, als Doula.

 

Over de kloosterweekenden wil ik iets met je delen. Begin juli 2010 raadde een vriendin mij aan eens een paar dagen door te brengen in een klooster. “Klooster? Ik? Poeh, raar, dan mag ik zeker niet praten……… nee, niets voor mij” was mijn eerste reactie. Tóch heb ik haar raad opgevolgd en ben ik naar het klooster in Egmond gegaan. Het was héél bijzonder. Het fijne was dat niets moest maar alles mocht. Ik combineerde het kloosterritme (dit zijn de bezoeken aan de kapel, die ik als meditatie moment aanwendde) met mijn dagelijkse yoga routine (een ochtendsessie, een ademhalingssessie tussendoor en een avondsessie), aangevuld met een heerlijke meditatieve duinwandeling. Op een middag zat ik in een diepgaand gesprek met zuster Oeachsi, wat oasis betekent. Tijdens ons gesprek vroeg ze mij iets te vertellen over mijn leven. Ik antwoordde haar dat ik heel graag iets over HAAR leven wilden horen. Ze deed me haar verhaal.

 

Twaalf jaar geleden werd bij haar longkanker geconstateerd. De foto’s in het ziekenhuis toonden zwarte longen en de verwachting was dat ze minder dan een jaar te leven had. In dezelfde tijd had het klooster een uitnodiging van de Dalai Lama uit India ontvangen voor een internationaal koren spektakel. Zuster Oeachsi was eigenlijk te ziek om naar India te gaan, maar ze ging tóch!

 

In de tuin van de Dalai Lama zakte ze huilend naast Boeddha neer. Meerdere malen liep de Dalai Lama voorbij maar liet de zuster in haar intense verdriet ongestoord met Boeddha praten. “Ach, heb jij nog iets voor mij in petto? God wil me nu al naar de hemel halen, maar ik wil zo graag nog wat langer op de aarde blijven.” Uren zat ze bij Boeddha.

 

Die avond was het optreden van de nonnen uit Egmond voor een volle zaal overweldigend. Zo ook het optreden van een zulu koor uit Afrika. Zonder toestemming van moeder overste renden zuster Oeachsi en zuster Zoë naar voren…..Sister Act.

 

Teruggekomen uit India moest zuster Oeachsi voor controle naar het ziekenhuis. De foto was aantoonbaar “schoon”..…..  een wonder!!

 

Dit is nu ruim twaalf jaar geleden en nog steeds is zuster Oeachsi gezond en vrolijk.

 

Het is een bijzonder mens, een ware vriendin en daarom noem ik mijn weekenden in het Liobaklooster naar haar.

 

Van huis uit ben ik katholiek opgevoed. Mijn kinderen heb ik ook een katholieke basis meegegeven. Na bovenstaand verhaal heb ik ook veel respect voor Boeddha gekregen, aangewakkerd door mijn reizen door Nepal en India. Ik laat naast God ook Boeddha in mijn hart en in mijn leven toe.

 

Als “herboren” kwam ik na twee nachten uit het klooster weer thuis. Het was zeer verhelderend en zeer inspirerend. 

 

De passie en helende kracht van yoga geef ik met plezier door.

 

 

 

 

 

 

 

Yoga Nidra.

In het voorjaar van 2011 kwam Yoga Nidra op mijn pad, ook weer iets heel bijzonders. In een workshop van anderhalf uur, waarbij je heerlijk ontspannen, onder een warm plaid op je mat ligt wordt volledige fysieke, mentale en emotionele ontspanning teweeggebracht. Eén uur  yoga Nidra is even rustgevend als 4 uur slaap. De meeste mensen slapen zonder hun spanningen op te lossen. Dit heet Nidra, Nidra betekent slaap, ongeacht wat of waar. Yoga Nidra betekent slaap na alle lasten te hebben afgeworpen. Het is van een volkomen gelukzalige, hogere kwaliteit.

De workshop kan bij ons in de studio in Zoetermeer gevolgd worden, maar ook gewoon bij mensen thuis, in hun woonkamer met hun eigen familie en vrienden.

 

Amerika boeit mij ook altijd enorm. Ik heb me ooit verdiept in de geschiedenis van Amerika. De derde president, Thomas Jefferson, de geestelijke vader van Amerika en “the pen of the revolution” (onafhankelijkheid van Amerika) schreef ooit:

“knowledge is power”. Deze spreuk inspireert mij en dan niet in de zin van macht als macht, maar macht als kracht, kracht voor jezelf. Ik heb geprobeerd dit ook over te brengen op mijn kinderen.

 

Ik zelf blijf mij verder ontwikkelen op mijn spirituele pad. Je hebt nooit kracht genoeg!

 

De passie en de helende kracht van yoga geef ik met plezier door aan anderen.

 

Marijke