de vijf tibetanen


De vijf Tibetanen vormen een serie oefeningen die bij regelmatige oefening een verjongend en vitaliserend effect hebben.

Een goed bewaard geheim.

De oefeningen zijn afkomstig van Tibetaanse monniken, die ver van de bewoonde wereld in de bergen van de Himalaya leefden. De oefeningen gaan al eeuwenlang van generatie op generatie. Zij bleven een goed bewaard geheim tot een Engelse officier op een reis door de Himalaya bekend raakte met deze kennis en dit overbracht naar het Westen.

Yoga en chakra's.

De houdingen die veel weg hebben van yoga houdingen hebben een gunstige uitwerking op de chakra's, de energiebronnen van het lichaam en stimuleren een goede werking ervan waardoor het lichaam energiek en fit blijft.

Dagelijks enkele minuten: door dagelijks enkele minuten te oefening neemt je energie toe, val je af, krijg je een beter geheugen, wordt je haargroei gestimuleerd, krijg je een betere spijsvertering en zal je je jonger voelen. Om te beginnen zou je de oefeningen 1-5 keer moeten doen. Het eindstreven is iedere oefening 21 maal. Het beste resultaat krijg je als je de oefeningen iedere dag doet.

1. Spinnen.

Strek de armen zijwaarts, handpalmen naar beneden. Houd de schouders ontspannen en breng armen en schouders op één lijn. Adem diep in en draai nu 5 x op de plaats om je as met de klok mee. Richt je blik op een vast punt zodat je niet duizelig wordt en je evenwicht verliest. Na het draaien, haal je drie keer adem waarbij je bij het inademen de handen boven het hoofd samen brengt, en bij het uitademen de armen zijwaarts laat zakken.


Door het langzaam opbouwen van het aantal draaiingen wordt het evenwichtsorgaan getraind. Bovendien werkt het draaien als een centrifuge op het lichaam en de ingewanden waardoor onzuivere stoffen verdwijnen

Sta in de sav-asana (staande rusthouding) en doe 2 x de volledige yoga ademhaling.

2. Hoofd/benen.

Ga op de mat liggen met de armen langs je lichaam. Handpalmen naar beneden. Adem diep in, flex je tenen en til je hoofd en de gestrekte benen op van de vloer. Adem uit en laat je hoofd en benen zakken. Ontspan de spieren even en herhaal de oefening 4x. Als je klaar bent haal je drie keer diep adem terwijl je handen op je onderbuik.


3. De kameel.

Ga op je knieën zitten, tenen omgekruld en knieën onder de heupen. Breng de handen op de onderrug. Adem uit, breng je kin naar je borst. Bij het inademen buig je langzaam naar achteren en laat je je hoofd naar achteren zakken. Als je klaar bent met de oefening haal je drie keer diep adem terwijl je zittend op je knieën voorovergebogen zit of op je rug ligt met de handen op de buik


4. De tafel.

Zit met beide benen gestrekt voor je, armen langs het lichaam steunend op de handpalmen. Vingertoppen wijzen naar de tenen. Adem uit en buig de kin naar de borst. Adem dan langzaam in en hef je bovenlichaam omhoog en laat je hoofd naar achteren hangen. Handpalmen en voeten blijven op de mat. Houd even de adem in en span de spieren van je lichaam. Adem uit en keer langzaam terug in de beginpositie. Herhaal dit 4 x. Na afloop ga je liggen en haal je drie keer diep adem


Sta in de sav-asana (staande rusthouding) en doe 2 x de volledige yoga ademhaling.

5. De tent en de omgekeerde tent.

Begin in de tenthouding. Handen onder de schouders en knieën onder de heupen. Adem in, til je zitvlak op en kom in de omgekeerde V houding terwijl je uitademt. Buig je kin naar je borst, laat je lichaam naar beneden zakken, krom je rug en buig je hoofd inademend achterover en kijk naar boven. Herhaal dit 4 x.


Ga na afloop liggen en haal drie keer diep adem.


Succes!